DORN metoden

DORN Metoden

Dornmetoden eller dornterapi utvecklades av Dieter Dorn för 30 år sedan och är nu en vanligt terapiform i Tyskland vid behandling av ryggvärk och andra besvär med axel, nacke, rygg och leder.


Dornmetoden applicerar mjuka rörelser och lätta tryck för att justera och korrigera felställningar i ryggrad och leder. Dornterapins arbetssätt är mjukt och traditionella tekniker som manipulation och "knäckande" används inte.

Metoden kan liknas med en typ av osteopatisk behandling, men är inte en behandling enligt osteopatin.


En dornterapeut börjar ofta sin behandling med att korrigera eventuella snedställningar av bäckenet som obehandlat medför olika benlängder med olika typer av ryggbesvär.


Det som gör Dornmetoden unik, jämfört med liknande metoder, är att korrigering av benens längd, höften och ryggraden genomförs samtidig i en behandling.


När benlängden är olika kommer detta automatiskt att påverka och leda till en felaktig positionering av höften, vilket i sin tur tvingar ryggraden att korrigera för den felaktiga positionen och en skolios eller andra ledproblem uppkommer.


Dornmetoden är ett aktivt samspel mellan patient och terapeut där terapeuten ’lånar ut sin tumme’.


Terapeuten lokaliserar t ex förskjutningar i ryggraden genom att känna av ryggradens symmetri med tummarna.

 

Korrigeringar av led och kotor sker sen alltid genom rörelse

t.ex pendling med arm eller ben, samtidigt som terapeutens tumme på ett mjukt sätt ger motstånd tills leden eller kotan av sig själv hamnar på rätt position. Patienten bestämmer själv hur mycket han/hon vill luta sig mot terapeutens tumme.

bdzone.se © 2010-2019

Svensk klassisk massage och Massageterapeutisk behandling i Upplands Väsby, Odenplan samt hos företag och SPA-anläggningar.

(Idrottsmassage, Käkledsmassage, Strain, Revolving, Longering, Muskeltöjning, Certifierad Massör, Kroppsterapeuternas Yrkesförbund)

( Företagsmassage, lugnande massage, förebyggande massage, DORN, bindvävsmassage, kopping), massage stockholm